V8 Supercars

Det här är den bästa australiensiska motorsporten att följa. De styrs av FIA, som alla andra stora motorsporter. Tävlingen har bara en handfull stall som deltar. 

V8 Supercars har funnits sedan 1997 och för tillfället finns det 25 förare fördelar på 15 lag som deltar i Supercars.

Bilarna att skapta för tävlingen med 5.0 liters V8:or. Bilarnas krav på motorer gjorde att endast Ford Falcon och Holden Commodores deltog. När reglerna ändrades under 2013 började fler stall ansluta sig: därav att det finns så få deltagande företag än så länge. De andra stallen är:

  • Nissan
  • Mercedes
  • Volvo

Under årens gång har tävlingen bytt och finjusterats sin regler och restriktioner för att göra en bättre och mer jämställd tävling. Det har funnits kontroverser under åren där man ansåg att Ford och Holden hade bättre chanser än andra stall, och det har även kommit in klagomål från Ford och Holden när de ansåg att deras bilar inte skulle jämföras på banan med vad de ansåg var sämre bilar än deras. Men i slutändan kom 2013 års beslut och alla verkar vara nöjda med hur tävlingen numera ser ut.

För att ens kunna köra någon av bilarna måste föraren har ett CAMS International Circuit Competition Licence och det ska också finnas ett Racing Entitlements Contract till varje bil där det står nedskrivet vilka regler som finns för laget.

Det finns inte bara ett världsmästerskap i V8 Supercars, man har också tre olika uthållighetstävlingar med bilarna. De heter Sandown 500, Gold Coast 500 och Bathurst 1000. Siffrorna står får hur många kilometer som banan är (500 eller 1000 km). Dessa tävlingar körs av fler än en förare och Bathurst 1000 ska snart avgöras. Enligt oddsjätten Betsson finns det tre lag som ligger lika i odds med 4.00, vilket gör det till en spännande tävling där allt kan hända. Det finns inte en klar vinnare  bland lagen. När man ska köra 1000 kilometer mot flera andra bilar, är det svårt att ta ut segern i förskott.