Ta B-körkortet

driving car

Har man varit bilfantast sedan unga år, är det självklart att man ska ta körkortet. Det finns också dem som aldrig kommer sig för att ta det medan de är unga och som återvänder till skolbänken senare i livet. 

B-körkortet gör det lagligt för dig att köra personbil och lätt lastbil. Förr i tiden ingick även andra fordon såsom MC men detta är nu ett separat körkort. Hos Fordonskurser kan du läsa mer ingående om körkort samt hitta utbildningsplatser. Här nedan finner du den mer kortfattade information om hur man tar körkortet.

För måste du uppfylla några krav:

  • Du måste vara över 18 år
  • Du måste skaffa ett körkortstillstånd
  • Du måste ha bott i Sverige i minst ett halvår
  • Du måste klara av tre olika tester

För att få ett körkortstillstånd av Transportstyrelsen måste du skicka in en blankett med synintyg från en optiker samt betala en ansökningsavgift. När du fått tillståndet beviljat får du börja övningsköra. Kom ihåg att om du övningskör hemma måste personen som du kör med ha haft körkortet i minst fem år samt genomgått en kort utbildning (några timmar) på en körskola. Du ska också införskaffa en övningskörningsskylt som du fäster bak på bilen.

Medan du övningskör hemma och helst på körskola, ska du läsa teori. På körskolan får du tillgång till böcker, tester och föreläsningar.

Du ska genomgå en tvådelad riskutbildning, en teoretisk (föreläsning) och en praktiskt (halkbana). När du fått godkänt på dessa kan du gå vidare och göra teoriprovet. Du får inte göra uppkörningen förrän du klarar teoriprovet. Man får ta om provet hur många gånger man vill, men det kostar att göra.

Efter godkänt teoriprov bokar du och din körlärare in en uppkörning. Uppkörningen är inte med körskolan utan är tillsammans med en representant från Trafikverket. Klarar du uppkörningen kan du ta ID-kort och skicka in dina uppgifter via Polisen för att få ett körkort. Det hämtar du sedan upp på posten som skickar det som rekommenderat brev.