Byt bromsskivor på bilen själv

Att meka med sin egen bil är både tillfredsställande och ett bra sätt att spara mycket pengar. Alla som någon gång varit på en verkstad vet att man tenderar att komma därifrån betydligt mycket fattigare än vad man var innan man kom in. En bra första sak att börja med (förutom basala grejer som däckbyten etcetera) är att byta ut bromsskivorna på bilen själv istället för att låta bilmekanikern göra det.

Vad behöver man?

Du behöver tillgång till ett bra ställe att vara på, som till exempel ett garage. Du behöver givetvis ett par nya bromsskivor, något som lätt kan hittas på nätet, men saker för att få dessa på plats med, så som en domkraft och något att ta bort bultar och skruvar med. Hur det ser ut beror på din bil och dina däck, så ta reda på det i förväg så slipper du stå med skägget i brevlådan!

Hur gör man?

Enkelt: börja med att lossa muttrarna på hjulen och lyft upp bilen med en domkraft och ta sedan av alla hjul. I vissa fall kan skivorna hållas på plats med hjälp av så kallade bromsok, då måste dessa först tas bort för att du sedan ska kunna ta bort okhållaren. Okhållaren är vanligtvis bultad på plats, så dessa måste du ta bort innan du kan skruva loss och byta skivan. Det behöver knappast påpekas att A och O här är att hålla reda på bultar och skruvar så att de inte försvinner.

När du bytt skivorna är det dags att göra samma sak fast tvärtom. När hjulen är på plats och bilen nedhissad så ska du ta en kort och försiktig provtur och säkerställa att bromsarna fungerar som de ska. Om de inte gör det rekommenderas att bita i det sura äpplet och ändå åka till en verkstad. Att byta bromsskivor är lätt och något de flesta kan göra själva, men dagtinga aldrig med säkerheten.